Coronavirus: heb ik recht op een vergoeding?

Het coronavirus, dat zich vanuit Wuhan in China nu wereldwijd verspreidt, baart de gehele reisindustrie en overheden over de hele wereld zorgen. Na een snelle toename van het aantal besmettingen, allereerst in Azië en nu ook in Europa en overige werelddelen, zijn er talrijke beperkingen op het gebied van het vliegverkeer gelegd. Op deze pagina vind je alle relevante informatie over geannuleerde vluchten en de vergoedingen die hier tegenover staan.

Terugbetaling van ticketkosten
Vergoeding van mijn vlucht
Compensatie op basis van Europese wetgeving
Ik wil niet meer reizen, wat kan ik doen?
Wat kan Vlucht-Vertraagd.nl voor mij doen?

Mijn vlucht is geannuleerd door het coronavirus, krijg ik mijn geld terug?

In principe gelden dezelfde regels voor annuleringen van vluchten ten gevolge van het coronavirus als voor "normale" annuleringen van vluchten. Als de vlucht meer dan 5 uur vertraging oploopt of zelfs wordt geannuleerd, heb je recht op een terugbetaling van de ticketkosten. In dit geval is de luchtvaartmaatschappij wettelijk verplicht om de volledige prijs van het vliegticket terug te betalen. Deze betaling moet binnen 7 dagen door de luchtvaartmaatschappij worden uitgevoerd.

Als je een reis met een aansluitende vlucht hebt geboekt en de vlucht is vertraagd of geannuleerd bij de overstap, dan heb je ook recht op assistentie bij het terugkeren naar de luchthaven van vertrek. De luchtvaartmaatschappij is verantwoordelijk voor de kosten voor de terugvlucht en deze kosten kunnen niet in mindering worden gebracht bij het terugbetalen van de ticketprijs.

Deze regels gelden ook in het geval van buitengewone omstandigheden. Dit houdt in dat de luchtvaartmaatschappij zich niet zomaar mag beroepen op het coronavirus om aan te geven dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de annulering. Ze zijn namelijk wel verplicht om de kosten van het ticket terug te betalen.

Heb ik recht op compensatie voor de geannuleerde vlucht?

In Europese Verordening 261/2004 zijn de rechten van passagiers in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht vastgelegd. Gedupeerde passagiers kunnen zich beroepen op deze verordening om zo compensatie te claimen voor een verstoorde vliegreis, tenzij de verstoring is veroorzaakt door een buitengewone omstandigheid. Helaas kun je geen voor annuleringen door het coronavirus geen aanspraak maken op compensatie, aangezien deze situatie als een buitengewone omstandigheid wordt beschouwd. 

Toch moet je hier voorzichtig mee zijn; luchtvaartmaatschappijen beroepen zich vaak onterecht op buitengewone omstandigheden bij een vertraagde of geannuleerde vlucht. Je hebt in ieder geval geen recht op compensatie als er voor het land van bestemming van de vlucht een reisverbod geldt door het coronavirus. Voor meer informatie over het reisadvies van jouw bestemming verwijzen we je naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus wordt dit reisadvies dagelijks bijgehouden en bijgewerkt.

De huidige situatie brengt veel onzekerheid met zich mee voor passagiers en ook vele luchtvaartmaatschappijen zien een grote daling in het aantal boekingen. Als gevolg hiervan hebben veel luchtvaartmaatschappijen besloten om het grootste deel van hun vluchten te annuleren. In dit geval moet er per geval worden onderzocht of je mogelijk recht hebt op compensatie of dat de luchtvaartmaatschappij, ten gunste van de passagiers, de vlucht heeft geannuleerd wegens het coronavirus. Dit kan voor passagiers moeilijk te onderscheiden zijn, omdat veel airlines zich zullen beroepen op het coronavirus als reden voor de annulering.

Twijfel je over de reden van de annulering? Ons team bekijkt jouw zaak graag, om er zo achter te komen of je in je recht staat.
 

➜ Check mijn vlucht

 

Om in aanmerking te komen voor compensatie op grond van de Europese Verordening is het allereerst belangrijk dat je op tijd bent ingecheckt en dat je in bezit bent van een boekingsbevestiging van de vlucht.

Ook heb je alleen recht als de vlucht vanuit een EU-land vertrekt, ongeacht de luchtvaartmaatschappij. Is dit niet het geval, dan heb je alleen recht op compensatie als je met een in de EU gevestigde luchtvaartmaatschappij vliegt.

Ongeacht de omstandigheden van de annulering, is het ook zo dat vluchten die meer dan 14 dagen voor vertrek zijn geannuleerd, zijn uitgesloten van de compensatieregeling. In principe is er in dergelijke gevallen geen recht op een schadevergoeding.

Hoe hoog is de compensatie op basis van Europese wetgeving?

 

Als je recht, afgezien van de situatie rondom het coronavirus, recht hebt op compensatie, kan dit bedrag oplopen tot €600 per persoon. De exacte hoogte van het compensatiebedrag is afhankelijk van de vliegkilometers en de opgelopen vertraging waarmee je op de bestemming bent aangekomen.

Compensatiebedragen bij vertragingen en annuleringen op basis van Europese wetgeving


Op basis van Europese Verordening 261/2004 kun je aanspraak maken op de volgende bedragen:

 • €250 p.p. voor vluchten tot en met 1.500 kilometer.
 • €400 p.p. voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1.500 kilometer.
 • €400 p.p. voor alle vluchten buiten de Europese Unie tussen de 1.500 en 3.500 kilometer.
 • €600 p.p. voor alle overige vluchten.

Let op: In het geval van een vluchtvertraging tussen de drie en vier uur met een afstand van 3.500 kilometer of meer, heb je recht op 50% van het compensatiebedrag.
 

➜ Bereken mijn compensatiebedrag

 

Waar heb ik nog meer recht op?

Als je gestrand bent op de luchthaven omdat jouw vlucht is geannuleerd of vertraagd ten gevolge van het coronavirus, dan heb je bij een vertraging van meer dan 2 uur recht op verzorging van de luchtvaartmaatschappij. 

Voor het verkrijgen van de verzorging kun je verwijzen naar Artikel 9 van Europese Verordening 261/2004. Maar waar heb je precies recht op?

 • Maaltijden en verfrissingen
  Om je te compenseren voor het geleden tijdverlies heb je recht op maaltijden en verfrissingen die in verhouding staan tot de wachttijd.
 • Hotelaccommodatie
  In het geval van een geannuleerde vlucht kan het voorkomen dat de vervangende vlucht pas de volgende dag vertrekt. Het is dan uiteraard niet nodig om de nacht door te brengen op een bankje op de luchthaven! Als je één of meerdere nachten hebt moeten wachten tot je (vervangende) vlucht vertrekt, dan heb je recht op een (hotel)accommodatie.
 • Vervoer tussen de luchthaven en de plaats van de accommodatie
  De luchtvaartmaatschappij is ook verantwoordelijk voor het eventuele vervoer van en naar de accommodatie.
 • Twee gratis telefoon-, fax- of e-mailberichten
  Je hebt recht op twee gratis telefoongesprekken, fax- of e-mail berichten.

Ik wil niet meer reizen, waar heb ik recht op?

Als het ministerie van Buitenlandse Zaken geen officiële reiswaarschuwing heeft afgegeven voor jouw bestemming, kun je in principe geen aanspraak maken op een teruggave van de ticketprijs of een compensatiebedrag. Vanwege de daling van het aantal boekingen en de huidige economische situatie hebben veel luchtvaartmaatschappijen echter besloten om gratis omboekingen naar andere vluchten en terugbetaling van ticketkosten aan te bieden als de passagiers niet op korte termijn willen reizen.

Let wel: het gaat hier om vrijwillige maatregelen van de luchtvaartmaatschappijen, die in de eerste plaats zijn ingezet voor de veiligheid van hun passagiers en het behoud van de economische stabiliteit. Ook kunnen deze aanbiedingen te allen tijde door de luchtvaartmaatschappij worden ingetrokken.

We hebben ook een artikel op onze blog gepubliceerd waarin we de belangrijkste vragen over het coronavirus in relatie tot jouw reisplannen beantwoorden.

Wat kan Vlucht-Vertraagd.nl voor mij doen?

Sinds 2010 zetten wij ons als een van de eerste diensten in onze soort in voor de rechten van gedupeerde vliegpassagiers in heel Europa. Via onze website, beschikbaar in negen verschillende talen, helpen wij gedupeerde passagiers bij het claimen van de vergoeding waar zij wettelijk recht op hebben in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht. Vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam hebben wij al honderdduizenden passagiers geholpen bij het claimen van compensatie.

In het geval van een geannuleerde vlucht, helpen wij je graag bij het beoordelen van de zaak en laten wij jouw passagiersrechten gelden bij de luchtvaartmaatschappij. Twijfel je of jouw verstoorde reis je recht geeft op een compensatiebedrag? Maak dan vrijblijvend gebruik van onze claimcalculator door simpelweg de gegevens van de vlucht in te vullen. Ons team van experts gebruikt onze database en juridische kennis om de geldigheid van jouw claim te bepalen. Als de claim geldig blijkt, handelen wij alles af met de luchtvaartmaatschappij en zorgen we ervoor dat zij niet onder jouw passagiersrechten uit kunnen komen, zodat je de vergoeding ontvangt waar je recht op hebt.
 

➜ Check jouw vlucht

 

Vragen? Neem contact met ons op!

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem gerust contact met ons op! Wij zijn hier om jou te helpen. Je kunt mailen naar info@vlucht-vertraagd.nl of ons bereiken op Facebook.

 

Ervaringen van klanten

Kom ik in aanmerking voor compensatie?

Yource klantenreviews

Artboard Created with Sketch.

Heel tevreden over de service. Zou echt niet geweten hebben hoe er zelf aan te beginnen. Bedankt voor de correcte en vlotte afhandeling.

Martine Martens
Artboard Created with Sketch.

Uitstekend. Goed bereikbaar en meedenkend. Binnen 3 weken kregen we al bericht dat de claim is toegekend en dat we het geld gestort zouden krijgen. Top!

Tijana Bogdanovic
Artboard Created with Sketch.

Heel tevreden over de service. Zou echt niet geweten hebben hoe er aan te beginnen. Bedankt voor de correcte en vlotte afhandeling.

Christina Shearer